El cicle de l’aigua a la Terra
L’aigua és essencial per a la vida a la Terra. En les seves tres fases (sòlid, líquid i gasós), l’aigua uneix les parts principals del sistema climàtic de la Terra: aire, núvols, oceà, llacs, vegetació, acumulacions de neu i de les glaceres.
Part de l’aigua que arriba al sòl o queda sobre les plantes pot tornar ràpidament a l’atmosfera (s’evapora per l’escalfor de l’ambient), però si la pluja és forta i contínua, penetra a la zona superior i resta a l’interior del sòl, és el que anomenem aigua d’infiltració.
Si la pluja continua, l’aigua es va filtrant a les capes més profundes del subsòl, fins que troba una capa de material impermeable i queda emmagatzemada en grans bosses subterrànies, són els aqüífers. Si aquesta aigua subterrània arriba a un nivell superior del subsòl, l’anomenem nivell freàtic, quan aquest és a l’altura del sòl, l’aigua surt a la superfície i forma una llacuna o zona de basses.
Si la pluja és molt intensa, el sòl no pot absorbir-la en la seva totalitat, és quan es forma una capa d’aigua sobre la superfície, que es desplaça sobre el sòl seguint els pendents del terreny, és l’anomenada aigua d’escorrentia, i és en bona part responsable de l’erosió del terreny, especialment en zones de clima sec i pluges torrencials.