Paisatges agraris a Espanya i Catalunya.
Els paisatges agraris integren el marc físic, l’activitat humana i l’organització social, per tant ens donen una idea geoecològica del territori força completa. Quan parlem de paisatge entenem la fesomia o l’aspecte del territori, resultat de la interacció entre els elements del medi físic i l’acció humana.
Quan un paisatge perd la diversitat i les seves característiques específiques, és a dir quan s’uniformitza, ens trobem davant la seva banalització, un procés a través del qual es perd la seva originalitat o interès natural, cultural o simbòlic. (Veure banalització del paisatge).
Factors naturals condicionants del paisatge:
- Referents al clima (humitat, insolació, sequeres, glaçades) condicionen els tipus de conreu
- El relleu, condiciona la distribució i forma de les parcel·les.
Elements visibles d’un paisatge:
- Tipus de cobertura vegetal: arbòria, arbustiva o herbàcia.
- Grandària de les explotacions: regulars i irregulars.
- Presència de ramaderia estabulada o no.
- Fisonomia de l’hàbitat humà: dispers, agrupat.
- Presència de xarxes de comunicació: carreteres, autopistes, autovies, línies ferroviàries.
- Presència de testimonis d’altres temps: antics conreus en desús, camps abandonats, habitatges abandonats, deteriorats …
Tipus de paisatge a Espanya (combinació de factors físics, socials i culturals):
ATLÀNTIC: litoral i prelitoral de la cornisa cantàbrica i de Galícia. Predomini de les zones muntanyoses i per tant relleu accidentat.
Clima: oceànic, plujós amb temperatures suaus, el que permet la presència de prats, bosc caducifoli (explotat intensivament per la seva fusta o per ampliar les zones de prats).
Agricultura: ocupa poca extensió. Actualment el conreu d’autoconsum ha desaparegut, tot i que el podem trobar a l’interior de Galícia. Predomina el monoconreu de blat de moro (farratge) i les pomeres (sidra).
Ramaderia: País Basc, Astúries, Cantàbria. Bestiar boví (llet). A Galícia es destina a la producció de carn.
Estructura agrària: minifundi (Galícia), en petites explotacions de caire familiar o petites empreses, ambdues dedicades a la indústria càrnia i lletera.
La importància ramadera explica la dispersió de la població agrària, en cases de camp o en petits poblets.
2. MEDITERRANI: litoral i prelitoral mediterrani, depressions de l’Ebre i Guadalquivir i les Illes Balears. Zona amb terrenys accidentats, però amb planes litorals i valls sedimentàries molt fèrtils. Malgrat l’existència de terreny forestal, la seva explotació és poc important donada la seva baixa productivitat.
Clima: poques precipitacions, sequeres persistents a l’estiu i temperatures elevades.
Agricultura: de secà (cereals, vinya i oliveres). L’olivera és predominant a Andalusia (Jaén), també a Badajoz i Ciudal Real. També trobem ametllers, garrofers i avellaners.
Agricultura regadiu: rec, hivernacles, selecció de planters i utilització de productes fitosanitaris. Trobem productes d’horta primerencs (aire lliure o hivernacles), zones d’Almeria; cítrics a Castelló i Múrcia, fruites tropicals (alvocats, xirimoies …) Màlaga i Granada.
Ramaderia: extensiva a les zones de secà (oví i cabrum). A Catalunya ramaderia intensiva de boví i porquí.
Estructura agrària: a les zones de secà explotacions mitjanes, tot i que a Andalusia hi predomina el latifundi. A les planes litorals parcel·les petites amb conreu intensiu.
Població: nombrosa amb hàbitat concentrat, tot i que també trobem hàbitats dispersos.
3. PAISATGE D’INTERIOR: característic de Castellà Lleó, La Manxa, depressió de l’Ebre i Guadalquivir. En general zones planes i altitud elevada a la Meseta.
Clima: de tendència continental, calor a l’estiu i fred a l’hivern, precipitacions escasses. Poc terreny forestal, associat a conreu d’herbàcies, pastures i deveses.
Agricultura: a l’interior trobem conreu de cereals (rotacions biennals i triennals). Abans el blat era el cereal tradicional, ara es conrea l’ordi, destinat a pastures. Es tracta d’una agricultura molt mecanitzada, amb utilització d’adobs químics i llavors de qualitat. Trobem també zones hortofructícoles al costat dels rius i cereals de regadiu.
Ramaderia: a les zones de secà bestiar oví (Meseta, Aragó) amb aprofitament dels prat de muntanya. Prop de les grans ciutats trobem explotacions intensives de ramaderia industrial (porcs, boví, avicultura) i ramaderia extensiva industrial a Extremadura i Salamanca (porcs, oví i boví).
Estructura agrària: pràcticament han desaparegut les petites parcel·les al voltant de pobles grans. A les zones de secà i al Guadalquivir, on predomina l’agricultura extensiva mecanitzada trobem latifundis, a les zones de regadiu vinculades a la indústria agroalimentària predomina la propietat mitjana.
Població: en regressió, molt envellida conseqüència de l’èxode rural.
4. PAISATGE DE MUNTANYA: localitzat en altituds baixes i mitjanes del nord peninsular i elevades i mitjanes del sud. Zona amb relleu accidentat.
Clima: fred i precipitacions en forma de neu.
Activitats: agropecuària i silvícoles (forestal). Ambdues condicionades per l’altitud i la insolació. Al nord (model alpí) trobem zones de pastura, horta i conreus al fons de les valls, boscos i prats d’alta muntanya. Al sud, més càlid, predominen els conreus esglaonats, tot i que avui molts d’ells estan abandonats.
Explotació forestal: faig i castanyer (fusta). Pins (paper). Eucaliptus.
Ramaderia: bovina i ovina extensiva de transhumància.
Estructura agrària: parcel·les petites a les valls i al peu de les muntanyes. La propietat forestal està en mans dels municipis, a cops mancomunats.
Població: escassa, concentrada a les valls en petits nuclis.
Cal destacar la reactivació econòmica conseqüència del turisme.
5. PAISATGE DE CANÀRIES: molt condicionat pels factors físics: sòl volcànic, relleu accidentat, clima càlid subtropical (altes temperatures i poques precipitacions). Molts cops per poder conrear es recorre als arenaments artificials.
Agricultura: principal producte plàtans (Tenerife, La Palma). En segon lloc tomàquets, dedicats a l’exportació (Gran Canaria, Tenerife i Fuerteventura). Patates (Tenerife, Gran Canaria). Moltes explotacions es cobreixen amb hivernacles (horta i fruiters) per augmentar-ne la producció.
Ramaderia: bestiar cabrum i oví. El boví i el porcí estan en regressió.
Estructura agrària: tradicional de subsistència en petites propietats, a la costa predominen les grans extensions de cultius dirigits a l’exportació.
Explotació forestal: pi canari (espècie autòctona) molt apreciat per la seva fusta i la laurisilva (ecosistema propi de les Canàries humit i subtropical amb molses, llorers …).
Hàbitat concentrat.
6. PAISATGES AGRARIS DE CATALUNYA
CATALUNYA HUMIDA. Zones amb més de 600 mm de pluja anual. Pirineu, Prepirineu, i les zones d’alta i mitjana muntanya. Gràcies a l’abundor de la pluja, es pot prescindir del regadiu.
Parcel·les: camp tancat o bocage.
Conreus: herbacis, dos o tres cops a l’any, un cop assecada s’emmagatzema a les bordes ( petita edificació situada en un prat per guardar l’herba segada quan s’ha assecat). Es destina a menjar pel bestiar. També es conrea el blat de moro pel bestiar.
Activitat principal ramaderia. Representa el 59% de la producció agropecuària final. A la muntanya trobem ramaderia extensiva als prats, a les zones de vall ramaderia estabulada intensiva (llet i carn).
En termes generals a Catalunya el bestiar porcí té més importància que el boví.
CATALUNYA SECA: el Llobregat i el seu afluent, el Cardener, estableixen la frontera entre la Catalunya humida i la Catalunya seca. Menys de 600 mm de pluja anuals. Hi trobem els conreus tradicionals mediterranis.
Agricultura: litorals, prelitorals i interior.
Vinya, la trobem arreu de la Catalunya seca, encara que predomina els paisatges d’algunes comarques com el Penedès o el Priorat.
Cereals, ocupen el 42% de la superfície conreada. L’ordi i el blat són els més abundants.
Camps oberts. Predomina a les comarques de: Noguera, Segarra, l’Urgell i el Segrià.
Oliveres: ocupa a Catalunya un 13% de la superfície cultivada i es presenta a les comarques del sud de Catalunya.
Avellaner al Camp de Tarragona.
També podem trobar altres paisatges agraris:
Arbres fruiters: Segrià (Segre i Canal d’Urgell), ocupen un 15% de la superfície cultivada. Es distingeixen dos tipus: els de fuita seca (ametllers, etc.) els de fruita dolça (pomers, presseguers, etc.). Es tracta d’explotacions petites, moltes amb caràcter cooperatiu i dedicades a l’exportació.
Nous conreus incorporats: gira-sol, i el de les flors i plantes ornamentals. Maresme és on estan més concentrats, caracteritzat per l’extensió dels hivernacles. Cal molta mà d’obra.
Hortes de regadiu: façana marítima, plana litoral i curs baix dels rius. Zones d’al·luvió, bonança climàtica i disponibilitat d’aigua (rius i aqüífers). Agricultura: intensiva d’alta productivitat que ocupa un espai limitat a la vora dels rius o als indrets amb abundor d’aigües freàtiques ( subterrànies), (delta de Llobregat). Es cultiva per exemple: carxofa, enciams, escaroles, tomàquets, etc.
- Arròs: Baix Ebre, Montsià, Delta de l’Ebre. Zona de regadiu i agricultura extensiva.
Estructura agrària: en general petites propietats d’explotació familiar, modernes i molt capitalitzades.
Enllaç recomanat: Fotografies de paisatges agraris d’Espanya i Catalunya.
Text literal del blog de Josep Maria Bofarull